Listopadowe dni coraz bardziej dają się we znaki, wprowadzając przygnębiający, mglisty nastrój. Czyż nie przyjemnie byłoby powrócić do ciepłych, pełnych słonecznego blasku dni, szczególnie nad lazurowym, południowym morzem?
Frances Mayes to urodzona w 1940 roku w Fitzgerald amerykańska profesor literatury oraz poetka, prozaik i eseistka. Zadebiutowała jako pisarka zbiorami poezji. Największy rozgłos przyniosło jej jednak opublikowanie wspomnień Pod słońcem Toskanii w 1996 roku. Dzieło to utrzymywało się na liście bestsellerów „New York Times” przez dwa lata. Na jego podstawie powstał film o tym samym tytule, ale ze zmodyfikowana fabułą, odbiegającą od oryginału.
Pod słońcem Toskanii to opowieść o pewnej siebie, zdeterminowanej Kobiecie, która kupuje starą, podupadającą willę na południu Włoch. Książka znakomicie odwzorowuje tamtejszy klimat, zachowania ludzi, a także otoczenie, które zdaje się wyzierać ze stronic powieści. Pełna humory powieść bogata jest także w przepisy kulinarne, które szczegółowo opisane, mogą zainteresować nie tylko miłośników literatury, ale także smakoszy czy łasuchów. Całość utrzymana jest w lekkim, przyjemnym klimacie toskańskiego słońca, przeplecionego uporczywym remontem, który prowadzi jednak do szczęśliwego finału.
Książka niewątpliwie nadaje się na lekturę wakacyjną, jednak biorąc pod uwagę depresyjną, zimną i mrukliwą porę roku, będzie świetną pozycją dla tych, którzy tęsknią za zapachem lata, słońcem, soczystymi owocami i pięknem nadmorskiego krajobrazu.
Polecić należy także inne książki tej autorki: Bella Toskania, Codzienność w Toskanii, Słodka leniwa Georgia, Rok w podróży. Dziennik pasjonatki czy Pod drzewem magnolii. Wszystkie gwarantują niezwykła przygodę!
zdjęcie: National Geographic