Radio Sfera UMK

Gramy swoje, po studencku!

Historia miłosna z piernikami w tle

Każdy z nas zjadł chociaż raz w życiu katarzynkę, czyli prawdziwego toruńskiego piernika, w którym wiąże się wyjątkowo piękna historia miłosna.


Z okazji dnia św. Katarzyny nasz reporter Artur Fiszka Borzyszkowski zapytał o historię tego słynnego piernika Barbarę Kukowicz-Wirowską – kierownik Działu Historii Toruńskiego Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu.

Według tradycji w dzień świętej Katarzyny piecze się świąteczne pierniki, tak by spokojnie dojrzały do świąt Bożego Narodzenia. Dla zainteresowanych podajemy przepis na staropolski piernik: weź miodu przaśnego ile chcesz włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo, dodawaj wody powoli, aż zgęstnieje, wlej go na niecki, przydaj imbiru białego, gwoździków, cynamonu, gałek i czego tylko chcesz. Wszystko wymieszaj, dodaj mąki ile trzeba, a do momentu aż stwardnieje mieszać nie przestawaj. Poczekaj aż wystygnie, ugnieć jak najmocniej, dodaj skórek cytrynowych i czego dusza zapragnie. Teraz formuj pierniki i piecz.
Smacznego!

Zdjęcie: Wojciech Kardas