„Weź miodu przaśnego ile chcesz…” i upiecz sobie przepyszne pierniki. Muzeum Toruńskiego Piernika zebrało tradycyjne przepisy i wydało je w formie książki pod tytułem „Piernikowy przepisownik”.
Brukowce, Całuski i Miodowniki – receptury tych korzennych przysmaków to tylko niektóre spośród 30 przepisów zawartych w książce. Królują te klasyczne, nie tylko toruńskie, ale też mazowieckie i śląskie. Nie brakuje również nowych wariacji na temat mąki, miodu i korzennych przypraw. Nie jest to jednak tylko książka kucharska – autorzy, Krzysztof Lewandowski i Anna Kornelia Jędrzejewska, zawarli w niej bogatą historię piernikowego smakołyku. Premiera odbyła się w Mikołajki, co zdaje się być sugestią, że czas zakasać rękawy i gnieść piernikowe ciasto na świąteczne stoły.
Autorzy zdobywali receptury pierników z różnych źródeł – starych książek kucharskich a także prywatnych zapisków.
Publikacja ma za zadanie pokazać, że nie istnieje jedyny słuszny przepis na pierniki, a każdy z nas ma możliwość zabawy z tym, zdawałoby się tradycyjnym, przysmakiem.
Książka dostępna będzie w siedzibie Muzeum Toruńskiego Piernika przy ulicy Strumykowej.
[fot. Michał Kaproń]