15 i 16 grudnia na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika upłyną pod znakiem podróży po świecie tradycyjnych smaków – wszystko za sprawą kulinarnego tygodnia.
Gościem specjalnym wydarzenia będzie znany historyk żywienia prof. Fabio Parasecoli. Szczegóły dotyczące kulinarnego tygodnia na UMK przybliża prof. Jarosław Dumanowski.
Szczegółowy harmonogram kulinarnego tygodnia:
- czwartek (15 grudnia), 11:30 – wykład „Food history: understanding the past, reading the present”, Collegium Humanisticum sala Rady Wydziału C.0.39, parter
- piątek (16 grudnia), 12:00 – wykład „Place-based labels and local food cultures” wykład poświęcony zasadom i perspektywom rejestracji tradycyjnych produktów żywieniowych, wykład tłumaczony na język polski, Collegium Humanisticum sala Rady Wydziału C.0.39, parter
- piątek (16 grudnia), 17:00 – promocja książki „Staropolskie przepisy kulinarne”, sala kinowa Ratusza Staromiejskiego
Materiał Katarzyny Grochowalskiej
fot. pixabay.com