Od dawna zapomniane, teraz wstępują na salony. Dziś opanowały amfiteatr przy Muzeum Etnograficznym, gdzie zwycięzcy ogłoszonych przez toruńskie media konkursów mogli odebrać łącznie 2 tys. gęsi.
Dwie jednak zaginęły w niewyjaśnionych okolicznościach, zaniepokojona o ich zdrowie i życie na poszukiwania wybrała się Monika Bukowska.
Być może gęsi uciekinierki spotkacie na weekendowym festynie w Przysieku pod Toruniem, gdzie odbędzie się finał tegorocznej akcji „Gęsina na św. Marcina”
Gęsina jest ściśle związana z polskimi tradycjami kulinarnymi. Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich mięsem już w XVII wieku. Aby do naszego jadłospisu powróciła gęsina Urząd Marszałkowski w Toruniu od 3 lat organizuje akcję „Gęsina na św. Marcina”. Od tego czasu spożycie tego mięsa wzrosło ponad dwukrotnie i dziś Polacy zjadają około 1,5 tys. ton gęsiny. W porównaniu z Niemcami nie jest to imponująca ilość – nasi zachodni sąsiedzi importują 20 tys. ton tego mięsa rocznie.
Zdjęcie: www.sxc.hu, autor Ayla87