Blockbustery podnoszące tętno, pełne energii komedie romantyczne i kontemplacyjne poruszające wrażliwość obrazy – tak zapowiada się 17. edycja Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków. Organizatorzy zapraszają kinomaniaków do Warszawy od 15 do 21 listopada.
Azja – jeden kontynent, wiele kultur i jeszcze więcej ambitnego kina. 17. edycja Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków, symbolizowana przez Wodnego Królika, odbędzie się w dniach 15-21 listopada w warszawskich kinach Muranów i Kinoteka, a w wersji online potrwa aż do 3 grudnia.
Nowa Era
Tegoroczna edycja festiwalu łączy się przede wszystkim z nowymi wyzwaniami dla organizatorów. Jakub Królikowski nie pokieruje już całym zespołem. Zdecydowano, by poprowadzić wszystko w sposób kolektywny i w związku z tym dynamiczną współpracę nad wydarzeniem rozpoczęło trio w składzie: Marcin Krasnowolski, Łukasz Mańkowski oraz Maja Pielak.
O wątpliwościach, wyzwaniach i nowych pomysłach mówi jeden z organizatorów – Łukasz Mańkowski.
W tym roku na widzów czeka 37 filmów, które podzielone zostały na sześć sekcji. Jedną z nich jest Nowe Kino Azji, od lat dobrze znane wszystkim uczestnikom. Konkursowa sekcja składa się z jedenastu obrazów, spośród których zwycięzcę wybierze Międzynarodowe People’s Jury, złożone z dziewięciu pasjonatów kina azjatyckiego, którzy przyjadą do Warszawy z całej Europy.
Program festiwalu zadba również o miłośników atrakcyjnych i najświeższych obrazów prosto z Korei Południowej, Chin czy Filipin. Asian Cinerama to zaskakujące pozycje, które w ostatnich miesiącach podbiły kina azjatyckie.
Focus: Indie
Nowym kierunkiem obranym przez organizatorów są w tym roku Indie. Zaprezentowane filmy pomogą widzom w poznaniu tego niezwykłego kraju i jego wielu kultur, a także będą przełamywać dobrze wszystkim znane stereotypy. Więcej o kinie indyjskim mówi Łukasz Mańkowski.
Jak co roku w podcaście Azja Kręci, można znaleźć także odcinki festiwalowe. W pierwszym z nich można posłuchać właśnie o Indiach.
King Hu i wǔxiá (武侠)
Widzowie Pięciu Smaków znają już twórczość między innymi Wong Kar Waia oraz Edwarda Yanga. W tym roku w sekcji Retrospektywa czekają na nich filmy Kinga Hu. Przed seansami warto zapoznać się z terminem wǔxiá. W swoich obrazach Hu wprowadził przede wszystkim postać silnej wojowniczki, a niemal taneczne walki zawsze nagrywał w otoczeniu pięknych krajobrazów. Więcej o dorobku i życiu reżysera opowiada Łukasz Mańkowski.
Hongkong i Pięć Smaków
Hongkong zawsze obecny jest wśród festiwalowych obrazów. W tym roku spojrzenie na kinematografię hongkońską odbędzie się z punktu widzenia bohaterek. W sekcji umieszczono sześć filmów. Nie zabraknie również pokazów specjalnych, które uzupełnią konteksty i znaczenia w programie.
Ponadto Pięć Smaków ponownie zaprosiło szereg gości z Azji. Warszawę odwiedzą: Chihiro Ito (U twego boku, W jej pokoju), Lim Oh-jeong (Witaj w piekle), Lee Jeong-hong (Tajemniczy pieczeniarz), Makbul Mubarak (Autobiografia), Jin Ong (Bracia), oraz Anastasia Tsang (Światło nie zgaśnie nigdy). Spotkania z twórcami zaplanowane zostały po seansach i będą dobrą okazją do pytań o kulisy powstawania wyreżyserowanych przez nich filmów.
Warto dodać, że jak co roku publiczność przed seansami może zaopatrzyć się w festiwalowy magazyn. Dostępne są w nim eseje pogłębiające poszczególne sekcje oraz harmonogram projekcji. Można nabyć go również w formie papierowej w Kinotece oraz Kino Muranów.
Pełny program oraz harmonogram projekcji dostępne są na stronie internetowej organizatora.
Daty i miejsca festiwalu, bilety
15 listopada – 3 grudnia – edycja online
15-21 listopada – Kino Muranów i Kinoteka
Ceny pojedynczych biletów na seanse kinowe:
Bilet normalny – 28 PLN
Bilet normalny dla seniorów – 25 PLN
Bilet zniżkowy (na seanse przed 17:00 w dni powszednie) – 22 PLN
Bilet zniżkowy dla seniorów (na seanse przed 17 w dni powszednie) – 20 PLN
Bilet na otwarcie – 35 PLN
Pojedynczy dostęp online: 22 PLN
Karnet Pięć Smaków Kino+Online, w cenie 350 PLN – umożliwia wstęp na wszystkie projekcje filmowe (za wyjątkiem uroczystego otwarcia) podczas festiwalu w kinach oraz dostęp do wszystkich filmów na festiwalowej platformie wideo. Liczba dostępnych karnetów jest ograniczona. W programie znajdzie się co najmniej 37 filmów pełnometrażowych.
Karnet Pięć Smaków Online, w cenie 190 PLN – umożliwia dostęp do wszystkich filmów na festiwalowej platformie wideo. Liczba karnetów online jest nielimitowana i będą dostępne w sprzedaży także w trakcie trwania festiwalu. Online dostępnych będzie co najmniej 27 filmów z programu festiwalu.
Sprzedaż karnetów, biletów i dostępów vod na stronie piecsmakow.pl.
[Fot.: materiały prasowe]